Bezoek van het kasteel
De Trap
Een bezoek aan het kasteel begint in de vestibule.
U ziet hier ook twee borstbeelden in wit marmer. De eerste buste stelt Charles-Joseph, prins de Ligne, voor. Zij werd gebeiteld door Godecharle, een Belgische beeldhouwer (1750-1835). De andere buste, die Catharina De Grote van Rusland voorstelt, is gemaakt door Delvaux (1695-1778).
Het grote schilderij stelt koning Karel 1 van Engeland voor met zijn echtgenote Henriëtte van Frankrijk. Het is van de hand van Mytens, een leerling van Van Dyck (1590-1656).
Het Salon van de Veldmaarschalken
Langs weerszijden van de schoorsteen, schilderijen van Jean-Baptiste Leprince (1733-1751) met taferelen uit het leven in Rusland, uit de periode van de reis die prins Charles- Joseph maakte toen hij Catherine Il vergezelde naar Crimée in 1787.
In het salon van de veldmaarschalken, 2 tapijten van Beauvais naar het werk van Boucher (1736), “de visvangst” en “de waarzegster”.
Het salon van de Ambassadeurs
In “het Salon van de Ambassadeurs” hangen drie grote schilderijen die de gedenkwaardige momenten weergeven uit het leven van prins Claude-Lamoral de Eerste de Ligne :
zijn aankomst te Londen in 1660, waar hij in opdracht van koning Filips IV van Spanje, Karel II moest feliciteren met het feit dat hij opnieuw op de Engelse troon zat.
Boven de schoorsteen hangt een momentopname uit de audiëntie, in de feestzaal van Guidhall. Daartegenover hangt een doek dat de opening voorstelt van het Parlement in Palermo, voorgezeten door dezelfde prins de Ligne, als onderkoning van Sicillië. Het bureau en de 4 tafels dragen het stempel van meubelmaker François Boulle.
De Eetzaal
Aan weerskanten van de schoorsteen in Rance-marmer (België) hangen twee stillevens van J.B. Oudry tegenover een Gobelintapijt, het “Portier van de Roem”, met de wapens van Frankrijk en Navarra.
Het grote wandtapijt met het wapen van de Kardinaal van Rohan-Soubise, eveneens uit het atelier van de Gobelins, stelt de ontvoering van Helena van Troje voor. Tussen de ramen hangt een wondermooie pastel van Mademoiselle H. Gaussin. Wanneer de tafel haar maximale lengte heeft, kunnen er makkelijk veertig gasten aanzitten.
De Bibliotheek
ln de bibliotheek van Beloeil staan meer dan 20.000 werken en kostbare manuscripten, waarvan enkele zeer zeldzaam zijn, zoals de “Liber passionis’ met het wapen van Hendrik VII van Engeland. Een portret van Albert- Henri, tweede prins de Ligne (1609-1641) herinnert ons eraan dat deze geleerde man de grondlegger van dit unicum was.
De bibliotheek dankt haar faam niet alleen aan het belang van de boeken, maar ook aan de kwaliteit van hun band, ontworpen door de bekwaamste vakspecialisten. Het kamertje naast de bibliotheek bevat de in roze leer gebonden werken van veldmaarschalk Charles-Joseph de Ligne. Verder bevinden zich hier ook nog 3.500 eigenhandig geschreven brieven, de waardevolle briefwisseling tussen de prinsen de Ligne en soevereinen en andere bekende personen.
De Overloop van de eerste verdieping
De twee vitrines bevatten persoonlijke voorwerpen van prins Charles-Joseph de Ligne (1735-1814). Deze plaats biedt het mooiste uitzicht op de Tuinen à la française.
De Wachtkamer
Aan de muur hangt een verzameling wapens die toebehoorden aan prins Charles-Joseph de Linge en aan zijn zoon, met het blazoen van het Oostenrijkse leger. Op de schoorsteen staat een pendule gedecoreerd met malachite en verguld brons (XIX° eeuw).
Het Appartement van de Veldmaarschalk
De Kamer van Epinoy
ln de kamer van Epinoy, wat slaat op een der titels van de oudste van het Huis de Ligne, staat er een bed in bootvorm, waarin volgens de traditie tal van bekende personen hebben overnacht tijdens hun verbijf te Beloeil.
Daamaast staat er meubilair in régencestijl. Aan de muren hangen Brusselse wandtapijten van Teniers (17e eeuw) in grote lijsten. Zij stellen “het Planten van de Meiboom” voor, en andere landelijke onderwerpen. Op de “mooi geronde” Régencecommode staat er een glazenkoeler van Chinees porselein.
De Kamer van Amblise
De kamer van Amblise dankt haar naam aan een prinsentitel van de oudste der Lignes. Het luxueuze, vergulde hemelbed met houtsnijwerk, dat bekleed is met oud Genuees fluweel, doet denken aan de meubels die Jacob voor koningin Marie-Antoinette heeft ontworpen.
Het baldakijn wordt gedragen door vier arendskoppen. ln deze kamer staan verder nog een canapé, zes fauteuils en zes stoelen, allemaal met een ‘Pijnappel”, een bergère getekend G. Jacob en 18e eeuwse Chinese seribenten in lakwerk. De muren zijn versierd met drie grote 17e eeuwse wandtapijten uit Rijsel.